500 g přední hovězí, 1 cibule, pár kuliček pepře, hrst kopru, lžíce hladké mouky, kysanou smetanu
Maso uvařte s cibulí a pepřem do měkka (tlakový hrnec)- Maso vyjměte. Vývar sceďte do kastrolu a trochu si dejte stranou do hrnku. Po vychladnutí smíchejte s moukou a kašičku za stálého míchání vlejte do vroucího vývaru v kastrolu. Povařte, aby omáčka zhoustla, přidejte kelímek smetany a kopr a už nevařte. Dá se podávat i s vajíčkem, brambory, knedlík)
nebo
- 1 litr silného hovězího vývaru svazek kopru 1 větší cibule máslo 6 kuliček černého pepře 5 kuliček nového kořeníšpetka tymiánu hladká mouka 4 lžíce octacukr 200 ml zakysané smetany 250 ml mléka 2 žloutky sůl
- Lístečky z čerstvého kopru rozsekají se nadrobno a připraví se k ruce. Zbylé stonky se překrájejí A nechají se s hrubě nakrájenou cibulkou na másle udusiti. Přidá se několik celých pepřů, nového koření a trochu dymiánku.
- Do bleda udušená cibulka zasype se moukou, nechá se znovu podusiti, zaleje trochem octa a hned nato polévkou, přidá se kousek cukru a nechá se vše řádně povařiti, počemž se omáčka procedí.
- Kyselá smetana rozkloktá se s mlékem a žloutky, vleje se do omáčky řádně se vše rozšlehá a ke konci přidají se ony rozsekané lístečky z kopru. Pak se ochutná, je-li dosti slaná a odstaví se.
nebo
70 g máslo 1 lžička sůl 70 g hladká mouka
ocet dle chuti, přidáváme po lžičkách
20 g kopr čerstvý, drobně nasekaný
1 lžíce olej 1 l mléko polotučné nebo tučné
60 g cukr krupice dle chuti
V hrnci si na lžíci oleje necháme rozpustit máslo, které zaprášíme moukou a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. K jíšce za stálého míchání přilijeme mléko, dobře rozmícháme, přivedeme k varu, přidáme sůl, cukr a necháme cca 5 minut provařit, ke konci vaření přidáme kopr a po lžičkách dle chuti ocet (cca 4-5 lžiček).
Napsat komentář