dýňová polévka

Dýňová polévka

V hrnci rozehřejeme máslo, osmahneme na něm do sklovata na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme oloupanou a na větší kostky nakrájenou muškátovou dýni a ještě chviličku vše smažíme, aby se nám suroviny rozvoněly. Zalijeme studenou vodou tak, aby byla zelenina zcela ponořená, promícháme a vaříme na mírném plameni dokud dýně nezměkne (cca 20 min).
Když je dýně měkká, stáhneme hrnec z plamene, přilejeme do něj smetanu na vaření, podle chuti osolíme, opepříme a rozmixujeme obsah hrnce tyčovým mixérem do hladka. V případě, že se vám zdá polévka moc hustá, můžete zředit vodou a ještě chvíli povařit.

Podáváme zakápnuté dýňovým olejem (je dost výrazný, takže stačí pár kapek) – nemusí být.Popřípadě můžeme přidat lžíci zakysané smetany či ricotty.

Suroviny

1 ks cibule
50 g máslo
sůl
1 ks dýně
1 kelímek smetana na vaření
pepř drcený

Zdroj: https://www.recepty.cz/recept/dynova-polevka-i-147566

nebo:

Na oleji osmahneme cibulku (jen co začne chytat barvu), přidáme na kousky nakrájenou, oloupanou a semínek zbavenou dýni a nakrájenou bramboru. Krátce osmahneme, podlijeme vodou, přidáme sůl, trošku kmínu, pepř a bujón. Přiklopíme a necháme vařit do změknutí (asi 40 minut).

Potom odstavíme z plotny, přidáme mléko, česnek, petrželku a ponorným mixérem pořádně rozmixujeme. Vrátíme na plotnu, přidáme smetanu, trošku sojové omáčky a nastrouháme jeden muškátový oříšek. Polévka má být dost hustá a tak mléko a smetanu kombinujeme podle potřeby. Servírujeme v misce se lžící smetany (může být zakysaná), uprostřed a posypeme ještě na jemno pokrájenou petrželkou.

Podáváme s bílým pečivem, nejlépe tousty. Nechte si chutnat! Zkoušela jsem různé variace, až jsem došla k téhle. Vařím ji často v restauraci na druhé straně zeměkoule a hostům moc chutná. Jinak můžete přidat 1 kyselé jablko, je to také zajímavá chuť.
RADA: Syté polévky, které můžete využít i jako hlavní chod

Zdroj: https://www.recepty.cz/recept/pumpkin-soup-dynova-polevka-10141

nebo

Pokrájené brambory dáme do hrnce, zalijeme vývarem (cca 400 ml), přidáme pokrájenou cuketu (dýni), sůl, muškátový květ a vaříme doměkka. Po uvaření vše rozmixujeme na hladký krém, který zredukujeme vývarem na potřebnou hustoutu. Nezahušťujeme moukou ani jíškou. Pokud vaříme polévku z dýně, budeme potřebovat o trochu víc vývaru. Přidáme nastrouhaný Čedar, opepříme a krátce povaříme za stálého míchání, aby se sýr rozpustil. Nakonec dochutíme solí a můžeme podávat.

Podáváme s máslovými krutony a troškou strouhaného Čedaru.

Čedar můžeme nahradit i jiným chuťově výrazným sýrem, například parmezánem…

dýňová polévka

Categories:

Tags:


Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ověřeno MonsterInsights